Geschiedenis

De Sivantos Group is een onderneming met een lange traditie vol ondernemerschap, moed, empathie en de wil om mensen te helpen. Het is een verhaal van avontuurlijke medewerkers, uitzonderlijke ondernemingen en het realiseren van een betere levenskwaliteit voor miljoenen mensen. Onze onderneming heeft een lange traditie als het gaat om het helpen van mensen met gehoorverlies. Een traditie die al meer dan 130 jaar terug gaat.

De oorsprong van de huidige Sivantos Group ligt in het jaar 1878, toen Werner von Siemens een telefoonontvanger ontwikkelde met een duidelijk betere ontvangstkwaliteit. Hij was de eerste die besefte dat bij telefoongesprekken mensen met gehoorverlies een betere transmissiekwaliteit nodig hebben voor een behoorlijke spraakverstaanbaarheid.

1913

In 1913 begon Siemens met de eerste serieproductie van hoortoestellen in Berlijn: de Esha-Phonophor. Esha (uitgesproken als “es-ha”) is de Duitse uitspraak van S&H (Siemens & Halske) de afkorting van de twee oprichters van Siemens.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog waren vrijwel alle fabrieken in Berlijn verwoest. De medische technologie van de onderneming was ondergebracht in de Siemens-Reiniger-Werke in Erlangen. Deze vestiging nam daarom in 1945 de audiologische activiteiten over en moest praktisch van nul af aan beginnen. De eerste in Erlangen ontwikkelde en geproduceerde hoortoestellen werden geïntroduceerd in 1951: de Phonophor Alpha. Vanaf dat moment is het aantal hoortoestellen dat in Erlangen werd geproduceerd, sterk toegenomen.

Het huidige Sivantos ontwikkelde in 1959 onder de naam Siemens het eerste AHO-hoortoestel (AHO = achter het oor): de Siemens Auriculette. Dit betekende een enorme stap in de ontwikkeling van moderne hoortoestellen. De volgende logische stap was de introductie van het eerste IHO-hoortoestel (IHO = in het oor). Dit toestel werd overigens niet in Duitsland op de markt gebracht, maar hierover later meer.

De jaren ‘70

Als een echte international begon Sivantos Group vervolgens met de verovering van markten overal ter wereld — aan het begin van de jaren 70 werden in Europa, Noord-Amerika en later ook in Azië dochterondernemingen opgericht voor de verkoop van Siemens hoortoestellen.

1986

In 1986 werd Rexton International aan de groep toegevoegd. Rexton werd in 1955 opgericht door Paul Bommer en begon twee jaar later met de productie. Al in de jaren ‘70 van de vorige eeuw beschikte Rexton over een dochteronderneming in Singapore. Ook nu nog is Rexton een van onze belangrijkste merknamen.

1987

In 1987 werd A&M onderdeel van de Sivantos Group, maar de historie van deze onderneming gaat terug tot de beginjaren van de twintigste eeuw. Alexandra, de echtgenote van Edward VII (de toenmalige koning van Groot-Brittannië en Ierland), was sinds de geboorte van haar tweede kind vrijwel geheel doof. Met het oog op de aanstaande kroningsplechtigheden ontwikkelde Miller Reese Hutchison, een ingenieur uit Alabama in de Amerikaanse staat Georgia, een hoortoestel voor Alexandra. Dit toestel heette Akouphone.

In Amerika richtte Hutchison de Hutchison Acoustic Company op, die tot 1905 actief was. De onderneming werd vervolgens opgesplitst in drie afzonderlijke ondernemingen: General Acoustic, Dictograph en Acousticon. Acousticon, opgericht in Engeland in 1905, fuseerde in 1975 met Multitone en werd Acousticon & Multitone (A&M). Tegenwoordig richt A&M zich voornamelijk op de opkomende markten.

1988

In 1988 verkocht Horst Peter Hühne, oprichter van Audio Service, zijn aandelen aan A&M Hearing Aids in Crawley en werd een dochteronderneming van de huidige Sivantos Group. Audio Service heeft zich sinds haar oprichting in 1977 gericht op de productie van IHO-hoortoestellen. Tijdens een reis naar Amerika ontdekte Horst Peter Hühne hoortoestellen op maat en besloot deze ook op de Duitse markt te introduceren. In hetzelfde jaar dat Audio Service onderdeel werd van de Sivantos Group werd hun productaanbod uitgebreid met AHO-hoortoestellen.

2011

HearUSA werd onderdeel van de Sivantos Group in 2011. HearUSA opende in 1987 haar eerste audiologische centrum in Florida onder de naam HEARx. Met de de overname van een binnenlandse fabrikant van hoortoestellen in 2002 ontstond HearUSA.

2015

In januari 2015 verkocht Siemens AG Siemens Audiology Solutions aan EQT. Siemens Audiology Solutions werd omgedoopt tot Sivantos Group.

En tenslotte werd audibene toegevoegd aan de Sivantos Group als onze online-leverancier van hoortoestellen. Het bedrijf is in 2012 opgericht door Marco Vietor en Paul Crusius om de mogelijkheden van internet te benutten voor het leveren van hoogwaardige dienstverlening aan nieuwe klanten met gehoorverlies.

2016

In Januari 2016 heeft Sivantos het volgende hoofdstuk in de geschiedenis van het bedrijf geopend met de introductie van het nieuwe merk: Signia. Signia staat voor hoorinnovaties waarbij de behoeften van de klant centraal staan en het hoogste niveau van kwaliteit en tevredenheid geleverd wordt.